Кіпр з лютого відкриє кордони для українців

Республіка Кіпр стала першою державою Європейського Союзу, що оголосила про дозвіл для в'їзду українських туристів після свого повного закриття під час другої хвилі пандемії коронавірусу

Про це пише Економічна правда.

Кіпр визначив 56 країн, громадяни яких з 1 лютого зможуть в'їжджати до країни. До переліку увійшли всі держави ЄС та Європейської економічної зони, держави зі спільного "зеленого списку" ЄС із низьким рівнем захворюваності, а також Україна, Росія, Білорусь, Велика Британія, Ізраїль, Єгипет, Йорданія, Ліван, ОАЕ та Саудівська Аравія незалежно від їхнього поточного епідемічного стану.

Зазначається, що точний графік зняття вимоги про самоізоляцію не оголошується, але Кіпр гарантує, що не пізніше 1 березня кордон для українців буде відкритий.

У виданні нагадали, що наразі іноземці можуть в'їжджати до Кіпру за умови 14-денної ізоляції після прибуття, що майже унеможливлює туристичні поїздки. 

"У будь-якому випадку, незмінним залишається наше зобов'язання, що з 1 березня 56 країн, згаданих вище, будуть переміщені з "сірої" категорії (для якої діє вимога самоізоляції) та будуть переміщатись лише між "зеленою", "помаранчевою" та "червоною" категоріями (для якої самоізоляція не потрібна)", - цитує видання роз'яснення міністерства.

При цьому колір категорії України залежатиме від поточної епідеміологічної ситуації в країні, і визначатиме обов'язковість тестування на в'їзді до Кіпру. У разі потрапляння країни у "червону" зону, турист має здати ПЛР-тест не пізніше ніж за 72 години до вильоту, а також ще один тест по прильоту. Обидва тести при цьому оплачуються коштом туриста. У раіз поліпшення ситуації в країні скасовується вимога спочатку другого, а потім і першого тесту, залишиться вибіркове тестування коштом кіпрського уряду.

Також зазначається, що у разі, яко турист захворіє на COVID-19, оплату його лікування бере на себе уряд Кіпру.

У виданні додали, що наразі з держав ЄС українських туристів пускає лише Болгарія, яка, попри спалах епідемії на континенті, не закривалася і на новорічні свята. Шенгенська зона лишається закритою для туристичних поїздок.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb