СБУ викрила мережу проросійських агітаторів у чотирьох областях

Кіберфахівці Служби безпеки припинили діяльність керованої з РФ мережі інтернет-агітаторів, які діяли на території Дніпропетровської, Херсонської, Полтавської та Закарпатської областей

Про це повідомляє пресцентр спецслужби.

У СБУ розповіли, що за завданням кураторів з РФ зловмисники поширювали матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності та конституційного ладу України, розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Так, на Дніпропетровщині знайшли встановили уродженця Донецька, який розповсюджував матеріали на підтримку анексії АР Крим та окупації ОРДЛО, закликав до фізичного знищення міфічних "українських фашистів". Під час обшуку у нього вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язки.

На Херсонщині правоохоронці затримали мешканця міста Олешки. За даними досудового слідства, чоловік поширював в одній  соцмереж антиукраїнські матеріали, виправдовував російську збройну агресію проти нашої країни, а також закликав до приєднання центральних, південних і східних областей до Росії.

Агітатор з міста Берегово створив низку акаунтів у соціальних мережах, де закликав громадян підтримати відділення Закарпатської області від України.

У Полтавській області припинили діяльність жінки, яка пропагувала сепаратизм. Мешканка міста Горішні Плавні брала активну участь у діяльності більше ніж 20 спільнот антиукраїнського спрямування, які охоплювали понад 100 тис. користувачів.

Кіберфахівці відзначають, що активізація мережі збігається з "тарифними протестами".

Наразі дії зловмисників кваліфіковано за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Слідчі оголосили їм про підозру.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb