Троянський кінь Путіна, - Зісельс про російський проєкт меморіалу Бабиного Яру

В Україні загострилося протистояння між двома проєктами меморіалізації Бабиного Яру, і російський – приватний, він підкладений президентом РФ Володимиром Путіним, вважає Зісельс

Таку думку висловив на пресконференції дисидент, учасник Ініціативної групи "Першого грудня", співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс, повідомляє Укрінформ.

"Ми маємо справу з двома різними концептуальними підходами. Український підхід – як похідна української культури і політики пам’яті, - який виробляється вже останніх 30 років. Це український погляд на історію, як свою, так і того, що було навколо України. Другий підхід – російського проєкту, – який не звертає увагу на такі "дрібниці", як традиції різних народів, релігійні, народні, який іде дуже брутально до своєї мети, що тільки підтверджує мою думку, що це є троянський кінь, якого Путін підкладає в Україну, і ми потім будемо довго чухати потилиці, що робити з тим, якщо це дійсно відбудеться – будівництво, яке вони планують", - сказав Зісельс.

Він додав, що проєкт виходить з російської культури і політики пам’яті.

"Більше з політики, ніж з культури, - з так званого "побєдобєсія", яке Путін в останнє десятиріччя проголошує на всіх перехрестях, де він має можливість виступати – це роль Совєтського союзу в перемозі, роль совєтської армії, нібито більше ніхто не воював з нацизмом", - зазначив Зісельс.

Зісельс зауважив, що в умовах гібридної війни, Росія вкладає величезні кошти в інформаційний фронт, для того, щоб світ зрозумів, що Україна гідна долі, яку призначила Росія – що такого народу нема,.

Він нагадав, що 2020 рік відзначився загостренням конфлікту. Спочатку це було пов’язано з тим, що художнім керівником російського проєкту було призначено Іллю Хржановського. І велика частина культурної еліти України виступила проти.

"У квітні був лист, підписаний діячами культури, проти Хржановського і його керування в цьому проєкті. У травні з’явився дуже великий лист, за 750-ма підписами, на підтримку українського проєкту, проти російського. Влада не звернула на це жодної уваги. Цей лист пішов до президента, але відповідь була дуже формальна, від офісу президента, вони просто відмахнулися від підписів 750-ох представників наукової і культурної еліти України. І потім, в липні, Зеленський підтримав російський проєкт, сказав, що це дуже добре", - зазначив Зісельс.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb