Впровадження системи “Рада-4” - єдиний дієвий спосіб подолати “кнопкодавство” в Верховній Раді, - аналітик

“Кнопкодавство” в Верховній Раді можна подолати лише запровадженням системи “Рада-4"

Таку думку висловив парламентський аналітик Дмитро Черетун в ефірі програми “Коментар з Христиною Шкудор” на телеканалі Еспресо.TV.

“На мою думку введення системи “Рада-4” може стати найдієвішим методом в боротьбі проти “кнопкодавства”. Ця система успішно працює в Київраді. Вона передбачає реєстрацію депутата за допомогою іменної картки та в процесі голосування потребує натискання двох кнопок одночасно. Щоб унеможливити голосування за когось, кнопки потрібно тримати натиснутими весь час, поки триває голосування. Поки така система не задіяна в Верховній Раді. Адже, для цього потрібні чималі кошти і наразі, як говорять парламентарі, на введення такої системи коштів не можуть виділити в зв'язку з економічною ситуацією в країні.”, - заявив Черетун.

Також парламентський аналітик додав, що криміналізація “кнопкодавства” не працює. Він зазначив, що є безліч відкритих кримінальних справ за “кнопкодавство”, але вони ніяк не можуть завершитись покаранням.

“На жаль, все на що спромоглись парламентарі - це впровадження криміналізації за “кнопкодавство”. Але це не працює так як мало б бути. Зовсім недавно, нардепка від фракції “Голос” Інна Совсун подала заяву до Генпрокуратури за “кнопкодавство” в голосуванні за призначення міністра освіти Сергія Шкарлета. І такі випадки непоодинокі. Ми констатуємо, що в Верховній Раді 9-го скликання випадки “кнопкодавства” зменшились, але викорінити цю проблему, на жаль, можна лише запровадженням дієвої системи для персонального голосування.”, - додав Черетун.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb