Справа ветеранки Фортуни: експертка МВС визначила "на око", що підозрювана - терористка, - адвокат

Адвокат Вікторії Котеленець розкритикував експертизу МВС щодо ветеранки, затриманої під час отримання посвідчення УБД

Про це розповів адвокат Віталій Коломієць у Facebook.

"В cправі Фортуни зламано сотні списів в коментарях, порівнюючи фото "жінки з конвою" (Ольгу Сухову) з ветеранкою Вікторією (Фортуною). І знову має місце сумнозвісна експертиза від МВС", - прокоментував адвокат, посилаючись на власний досвід експертиз МВС у справі Шеремета.

За його словами, експертка МВС використала метод "візуального співставлення" зображень на цифрових фотографіях і прийшла до висновку, що на світлинах одна і та ж особа, щоправда зазначивши, що у Фортуни таки менше обличчя ніж в "конвоїрки", але списала це на фототехніку у звіті.

Читайте також: Затримання ветеранки АТО Котеленець: волонтери назвали особу "днрівки", за яку поліція прийняла військову

Адвокат пояснив, що для цифрових фотографій вже понад 10 років існує щонайменше 15 методів порівняння, зокрема проектно-геометричний, зіставлення відносних величин, метод координаційних сіток, тощо.

Коломієць зазначив, що найпродвинутішим методом порівнянням є використання згорткових нейронних мереж (ЗНМ).

"Таке програмне забезпечення дуже широко використовується Google та Amazon, з ним працює сайт "Миротворець" за таким методом здійснено пошук "конвоїрки", - зауважив він.

Адвокат навів відео, в якому спростовує докази МВС методом ЗНМ:

"Але експертка МВС використала лише один метод "візуального співставлення" або іншими словами "прикинула на око". Це настільки примітивно, що коректніше з глини і палок демонструвати роботу лазерного принтера", - відзначив Коломієць.

"Наразі, очевидно, що Вікторію "Фортуну" безпідставно кинули в СІЗО. Щоб якнайшвидше звільнити Вікторію, необхідно провести власну порівняльну експертизу з використанням належних методів. А згодом ми проведемо ще одну експертизу і покажемо різницю в зрості між Вікторією і Ольгою Суховою", - додав адвокат.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо