Темпи зростання вкладів у гривні в 2020 році досягли десятирічного рекорду, - НБУ

Гривневі вклади населення у 2020 році зросли на 26,4%, що є найвищим показником з 2010 року

Про це пресслужба НБУ повідомила у Facebook.

Згідно з повідомленням, обсяг депозитного портфеля банків у національній валюті у 2020 році зріс на 30,7%. 

За інформацією регулятора, обсяг гривневих коштів бізнесу зріс на 35% за оперативними даними.

Гривневі вклади домогосподарств зросли на 26,4% - це найвищі темпи зростання з 2010 року. Валютні вклади населення зросли на 2,2% у доларовому еквіваленті. Зазначається, що завдяки активнішому зростанню гривневих вкладів рівень доларизації депозитів населення знизився за рік на 0,9 в.п. до 41%.

Водночас, зазначається, що вартість депозитів відчутно зменшилася. Так, процентні ставки за новими депозитами для населення у гривні знизилися на 6 в.п. до 8% річних, а у валюті - на 1,2 в.п. до 1,2% річних. 

Процентні ставки за новими депозитами для бізнесу у гривні знизилися на 6,6 до 3,8% річних, а у валюті - на 1,2 в.п. до 1,1% річних.

У пресслужбі зауважили, що пандемія COVID-19 та карантинні обмеження зумовили тренд часткового перетікання коштів населення зі строкових депозитів на карткові та ощадні рахунки, оскільки через невизначеність подальшого розвитку подій громадяни прагнули мати вільні гроші на випадок непередбачуваних витрат. Як наслідо, частка гривневих коштів на вимогу зросла за рік на 6 в.п. до 56%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb