У Кременчуцькому лісгоспі врятували новонароджених диких поросят: підозрюють, що матір розірвали шакали

Працівники лісгоспу говорять, що такого випадку ще не було

Уперше у державному підприємстві "Кременчуцьке лісове господарство" взяли під опіку новонароджених диких поросят, які самі залишились в лісі, пише "Кременчуцька газета".

Працівники лісгоспу підозрюють, що мати загинула і без своєчасної допомоги малечу чекала б та сама доля. Ситуація мала місце цієї зими. Кременчуцька газета побувала в лісгоспі і побачила, як виходжують маленьких сиріт. 

Валерій Василенко, старший єгер державного підприємства "Кременчуцьке лісове господарство":

- При обході своєї ділянки на території Кременчуцького лісового господарства я знайшов маленьких поросяток без матері. Це справжні дикі поросята. Виявив їх, почувши крик орланів (хижих птахів, - авт.), які кружляли над покинутим гніздом. Поросята  були слабенькі, вже підмерзали. Дякувати, що в нас є добрі люди, які зголосились мені їх вигодувати, виростити. А згодом відпустимо в природу на це ж саме місце. Можливо, у самки не було молока. Адже матері поруч не виявили.

Три тижні сироти під піклуванням працівників Кременчуцького держлісгоспу. Зараз на утриманні 6 поросят: 5 самців і одна самочка. Їй навіть ім’я придумали – Мишка. З хлопчиками складніше – п’ятеро братів стовідсотково схожі одне на одного. Важко розрізнити! Їх годують із пляшечок молоком за спеціальною схемою. Згодом малечу будуть привчати до твердої їжі.

Валентин Свириденко, директор державного підприємства «Кременчуцьке лісове господарство»

- Я вже працюю більше 25 років, та аналогів такого не було. Дійсно врятовано 6 диких кабанчиків, які місяці чотири будуть вигодовуватися єгерем, а потім випустимо в природу. Думаю, вони дадуть потомство і все буде добре. У нас останнім часом у зв’язку із зміною клімату пройшла міграція шакалів. Вони зайшли з боку Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської областей, їх бачать, чують. Шакал - дикий звір. Мисливці добували їх. Тож одна із версій, що вони натрапили на неї (самку кабана, - авт.), вона відводила їх від гнізда. Тож могли чи загнати кудись, чи навіть роздерти. Дуже приємно, що врятували!

Поки що знайди живуть у хліві, у дерев’яному ящику. Але через декілька тижнів їх переселять у спеціальний вольєр. Взагалі, аби випустити в живу природу тварин, яким вже було безпечно, їх триматимуть у лісгоспі скільки потрібно.

Єгері стверджують, що на території лісгоспу поголів’я диких кабанів мігрує. Їх точної кількості не називають. Взимку доводиться підгодовувати тварин. Щотридня єгері вивозять корм у ліс.  На це йде пшениця, кукурудза – до 200 кг зерна за раз.