Угоди між IFC і "Укргазбанком" могло б не бути, якби не гарантії держави, — Лавренчук

Угода між IFC, членом Групи Світового банку, і "Укргазбанком" могла б не відбутися, якби Україна як держава не гарантувала зворотній викуп акцій

Таке припущення озвучив Володимир Лавренчук, колишній голова правління "Райффайзен Банк Аваль", в ефірі програми "Про гроші" з Олександром Морщавкою на телеканалі "Еспресо".

"Умови залучення є дуже особливі. Те, що є у публічному просторі — держава гарантує зворотній викуп акцій — говорить про всю складність. Напевно, без такої гарантії з боку держави укладання такої угоди було б неможливо. Це говорить про те, що Україна залишається доволі непередбачуваною для інвесторів, що вимагає саме таких особливих умов входження в капітал", — сказав Лавренчук.

За його словами, залучення стратегічного інвестора, який має високу репутацію, є "дуже потрібним, корисним і вчасним для українських державних банків".

"Інформація про те, що "Укргазбанк" і міжнародна фінансова корпорація підписали угоду — угоду, яка обговорювалася і готувалася більш ніж три роки, — є дуже приємним сигналом", — зазначає банкір.

Він прогнозує, що для ефективного входження міжнародного гравця потрібно багато років, зусиль і трансформацій. І це може бути доволі тривалий, складний і болючий процес.

Разом з тим, він заспокоїв клієнтів: "Я без сумніву можу сказати, що це рішення по залученню стратегічного інвестора — такого, як міжнародна фінансова корпорація, — є дуже високою гарантією захищеності вкладників цього банку".