Вітренко: Платіжки за газ зі зниженою ціною прийдуть тільки в березні

Українці отримають платіжки за газ зі зниженою ціною (6,99 грн за кубометр) у березні, адже новий тариф почне діяти з лютого 2021 року

Про це заявив т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв'ю Економічній правді.

"Знижені платіжки за лютий прийдуть тільки у березні. До речі, якби ми нічого не зробили, то за лютий у березні українці отримали б ще більші платіжки, приблизно на чверть", – повідомив він.

Засловами Вітренка, немає юридичного механізму, аби знизити платіжки заднім числом, щоб зменшити ціни на газ вже в поточному місяці. При цьому він зауважив, об'єктивно ціна на газ у 6,99 грн за кубометр могла бути вже у січні.

"Нафтогаз та багато інших гравців купували великий обсяг газу і закачували влітку за значно меншою ціною, ніж 6,99 гривні за кубометр. Очевидно, що для багатьох компаній продавати газ по 6,99 – це не продавати в збиток", – зазначив Вітренко.

Він також додав, що Укргазвидобування видобуває газ із набагато меншою собівартістю, ніж 6,99 грн за кубометр. Що ж стосується незалежних постачальників, то ситуація, за його словами, залежить, наскільки комерційно грамотною була їхня поведінка протягом року.

"Залежить від того, чи були вони настільки комерційно розумні, щоб купувати газ влітку, коли він був набагато дешевшим. Якщо вони купували газ по 3 гривні, то зараз можуть комфортно продавати його по 6,99 гривні в прибуток", - наголосив Вітренко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb