Закон про народовладдя треба юридично доопрацювати, - Чижмарь

Закон про народовладдя через всеукраїнський референдум потрібно юридично деталізувати та доопрацювати

Про це заявив народний депутат VIII-го скликання Юрій Чижмарь в ефірі програми “Змістовно з Єгором Чечериндою” на телеканалі Еспресо.TV.

“Прийнятий законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум є позитивним кроком. Адже у нас існує безліч питань, які потрібно вирішувати на всеукраїнських референдумах. І, якщо Конституцією України передбачено, що народ має право вирішувати національні питання на референдумі, то таке право повинно бути реалізовано. Але юридична техніка даного законопроекту повинна була бути більш чіткою. Ми знаходимось в дуже складній ситуації. В країні вже сьомий рік іде війна. Ми маємо досить хитке громадянське суспільство. Саме тому, потрібно не допустити, щоб референдум використовувався для того, щоб перетягнути більше повноважень на ту, чи іншу гілку влади, або, наприклад, для легітимізації наших відносин з Російською Федерацією.”, - зазначив екс-нардеп.

Чижмарь впевнений, що законопроекти такого рівня повинні бути юридично потужними в деталях. Він впевнений, що в деяких державах закони про всенародне волевиявлення менш юридично доопрацьовані і саме це допомагає владі в цих країнах просувати свої інтереси на референдумі.

“Моментів, в яких влада може використати референдум в своїх цілях, як це відбувається в деяких країнах, дуже багато. Саме тому, їх потрібно деталізувати і юридично доопрацювати. Якщо Конституція України містить загальні норми про “загальнодержавні питання”, то в законі їх потрібно було чітко прописати і не виходити на загальні норми. Оскільки, потім цей закон почнуть трактувати та використовувати не в інтересах держави.” - додав колишній нардеп.