Експрезидент "Радіо Свобода" в Європі: чиновники США були готові зареєструвати "Крим.Реалії" за російським законодавством

За словами колишнього президента "Радіо Свобода" Теда Ліпієна, чиновники в США були готові зареєструвати "Крим.Реалії" за російським законодавством для його легалізації в правовому полі РФ

Про це експрезидент "Радіо Свобода" Тед Ліпієн написав у колонці на Washington Examiner, передає "Детектор медіа".

 "Деякі люди всередині та за межами уряду США виступали за те, щоб "Радіо Свобода Європа / Радіо Свобода" відповідало новому каральному російському законодавству, націленому на цю торгову марку. Вони стверджували, що торгова марка повинна домовитися, щоб зареєструвати свій спеціальний проєкт новин про Крим як іноземного агента, щоб задовольнити всі нові російські юридичні вимоги. Ті ж особи також були готові позначити вміст кримських новин цієї торгової марки як вміст Росії, а не України. Вони говорили це неохоче, але іншого вибору не бачили", – зазначив Ліпієн.

за його словами, вони пояснювали свою позицію, стверджуючи, що так "Радіо Свобода» змогло б легально продовжити працювати в Росії. 

"Я рішуче чинив опір тиску підкорятися шантажу з боку Кремля, призначеному для того, щоб змусити торгову марку визнати незаконну анексію президентом Росії Володимиром Путіним Криму, суверенної частини території України, яка зараз перебуває під російською окупацією", – зазначив Тед Ліпієн.

Медійник заявив, що був готовий піти на закриття московського відділення "Радіо Свобода" і працювати на російський сегмент за допомогою журналістів та волонтерів, які живуть в Росії. Ліпієн додав, що виступав проти цензурування програм російського відділу "Радіо Свобода" на догоду Кремлю.

"Агентство США з глобальних ЗМІ, яке надає грантові кошти від Конгресу, дозволило Кремлю загнати себе в законодавчу пастку. Федеральне агентство та "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" вже витратили величезні суми грошей платників податків на дотримання нових російських законів, у кінцевому підсумку розроблених для того, щоб змусити торгову марку принизити себе, втратити свій авторитет і визнати анексію Криму Путіним. Якщо нова адміністрація Байдена не зможе переконати Кремль змінити свій репресивний закон про ЗМІ, що малоймовірно, враховуючи нещодавній арешт опозиціонера Олексія Навального, журналістів у Росії чекає небезпечне майбутнє", – заявив Ліпієн.

Експрезидент "Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода" закликав своїх наступників та адміністрацію новообраного президента США Джо Байдена не підкорятися шантажу росіян.

"Підпорядкування шантажу Путіна знищить горду історичну спадщину "Радіо Свобода" та загрожуватиме її довірі та майбутньому", – резюмував він.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо