"Через активність НАТО": ФСБ пояснила, чому під Геленджиком оголосили безполітну зону

Безпольотна зона близько Геленджика була встановлена ​​влітку 2020 року через через "збільшеної активності країн НАТО", - пояснили у Федеральній службі безпеки РФ

Безпольотна зона в районі мису Ідокопас була встановлена ​​наказом Мінтрансу від 24 липня 2020 року в інтересах прикордонної безпеки, йдеться у відповіді ФСБ на запит російського РБК.

За даними відомства, причиною стала "зросла розвідувальна активність ряду суміжних держав, в тому числі входять до блоку НАТО", до території, де знаходиться прикордонна застава прикордонного управління ФСБ по Краснодарському краю. Адміністративний комплекс застави був введений в експлуатацію в жовтні 2020 року, повідомили в ФСБ.

У ФСБ зазначили, що загін займається "захистом ділянки державного кордону Росії, забезпеченням економічних та інших законних інтересів країни, контролем у сфері охорони водних і біологічних ресурсів і дотриманням юридичними і фізичними особами правил режиму держкордону і прикордонного контролю". "Інших завдань на відокремлення не покладено", - підкреслили у відомстві.

У службі заявили, що прикордонний режим був встановлений в морській акваторії Геленджика відповідно до наказів ФСБ (наказ №454 від 2017 року "Про затвердження правил прикордонного режиму" і наказ 355 від 2007 року "Про визначення ділянок внутрішніх вод Росії, в межах яких встановлюється прикордонний режим").

У відомстві стверджують, що заборони на проходження човнів в районі мису Ідокопас немає, в цьому районі також немає і інших об'єктів, підвідомчих службі.

Команда Навального оприлюднила фільм невдовзі після арешту політика, який повернувся в країну після лікування у Німеччині.

Відповідно до фільму, Путін володіє розкішним палацом на понад 17 тис. квадратних метрів з вертолітним майданчиком, виноградниками та навіть власним театром і підземним хокейним майданчиком.

Речник Путіна Дмитро Пєсков назвав розслідування "якісною клюквою" і заявив, що президент РФ не користується "палацом" і "не має до цього ніякого відношення".

Сам Путін заявив, що викладені у фільмі факти — це "компіляція" і спроба "промити мізки".

Станом на 25 січня фільм зібрав вже понад 86 млн переглядів на YouTube.

У суботу, 23 січня, в десятках міст Росії пройшли багатотисячні акції прихильників Навального. Протести розігнали й затримали понад 3 тисячі людей.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb