Відновлення делегації РФ в ПАРЄ - це знущання над європейськими цінностями, - Василенко

Російська Федерація не має права бути відновлена в ПАРЄ. Це порушення всіх демократичних прав Ради Європи

Про це заявила народна депутатка фракція "Голос" та членкиня постійної делегації ВРУ у ПАРЄ Леся Василенко в ефірі програми "Коментар з Христиною Шкудор", передає Еспресо.TV.

"Зараз українська делегація в ПАРЄ вже повернулась до Києва і продовжує брати участь в засіданні у форматі онлайн. Але вже зараз маємо погані новини. На жаль, маємо висновок про те, що Росія має право брати участь в Парламентській Асамблеї з усією повнотою прав, а діалог, який був відновлений з Росією влітку 2019 року має бути продовжений. І це, незважаючи на те, що в цьому ж проекті рішенні зафіксовані всі ті правопорушення, які Росія скоювала та продовжує скоювати" - заявила народна депутатка.

На запитання Христини Шкудор про те, чи може бути причиною такого рішення фінансування ПАРЄ Російською Федерацією Леся Василенко зазначила, що фінансове питання неодноразово піднімалось при аргументації членства РФ в ПАРЄ. Вона додала, що не слід також забувати, що на сьогоднішній день загальний борг Росії перед Радою Європи складає близько 8,8 млн євро.

"Якщо Рада Європи вірила в те, що Росія погасить свій борг, який складає близько 8,8 млн євро, то вони дуже помиляються. Це гравець, який ніколи не грає за правилами. І Україна, Грузія, Молдова та Білорусь найбільше це на собі відчули. Але ми не здаємось і  найголовніше, що варто робити,то це намагатися доводити факти правопорушень Російською Федерацією, а не мати надію на підтримку міжнародних партнерів", - додала членкиня української делегації в ПАРЄ.

Також народна депутатка назвала країни, з яких делегати дуже активно підтримують РФ.

"Є безліч країн, в яких активно працюють російські дипломати та ФСБ. Делегати з цих країн дуже часто акцентують увагу на тому, що їхні країни будували дружні відносини з РФ ще за імперій. Найактивніші з них - Франція, Нідерланди та Німеччина. Хоча це не означає, що міжнародна політика цих країн прямує в тому ж напрямку. Це думка делегатів, які представляють якусь політичну силу та свою позицію. Тому ми на це особливої уваги не звернули", - додала Василенко.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо