Як швидко перейти на українську: поради від мовного омбудсмена

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь надав поради, які допоможуть швидко перейти на спілкування українською мовою

Про це йдеться на сторінці уповноваженого в Facebook.

"З 16 січня відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” обслуговування споживачів, надання інформації про товари та послуги має здійснюватися державною мовою. Тож незайве буде нагадати прості рекомендації, які допоможуть швидко перейти на спілкування українською не тільки у сфері обслуговування", - зазначив Кремінь.

Так, він рекомендує спілкуватися українською мовою з рідними, друзями та навіть незнайомцями; оточити себе українською всюди - читати книги, дивитися фільми, слухати музику; спілкуватися з носіями української, щоб вивчати нові слова та практикувати вимову, читати історії людей, яким це вже вдалося.

Кремінь також радить завжди говорити українською в магазині, таксі, кав’ярні, вимагаючи дотримання вашого права на отримання інформації та послуг державною мовою.

Також, омбудсмен радить увімкнути українську на всіх електронних пристроях та в налаштуваннях програм, дописувати українською в соцмережах; користуватись українськомовними версіями сайтів, шукати українською в пошукових системах. Зокрема, можна завести нотатник для нових цікавих слів, фразеологізмів, крилатих висловів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb