Путін за час керування Росією витратив $609 млрд на підтримку лояльних режимів та "геополітику", - дослідження

За 20 років "епохи Путіна"Росія витратила $609 млрд коштів із державного бюджету країни на підтримку дружніх режимів в інших країнах і геополітичні проєкти

Про це йдеться пише російська "Новая Газета", передає "Радіо Свобода".

За підрахунками російських журналістів, за 20 років путінізму російська кліка вивела в офшори понад $1 трильйон.

Ще $609 млрд були витрачені на пітримку дружніх режимів та геополітичні проєкти.

Росіяни в підрахунках використовували відкриті джерела та інформацію від російських чиновників.

Російські журналісти зазначають, що з цих грошей $109 млрд з цих коштів були направлені на підтримку режиму Лукашенка, $103 млрд – на "допомогу" Україні (йдеться про період до 2014 року), $32 млрд – на сепаратистські регіони. Ще $20,2 млрд пішло на підтримку Венесуели. Сирійському уряду Башара Асада було надано $4,7 млрд.

За даними "Нової газети", $224 млрд російська влада витратила на енергетичні проєкти, на кшталт "Північного потоку – 2" або "Турецького потоку". Експерти, опитані виданням, вважають, що вони навряд чи окупляться, оскільки є «політично мотивованими», а більша частина коштів на їхню реалізацію пішла в "кишеню" підрядникам.

Також журналіси підрахували, що за 20 років Росія "пробачила" боргів на $116 млрд. Із них $20 млрд – африканським країнам, $12 млрд – Ірану, $11 млрд – Північній Кореї.

Зазначається, що на гроші, які за 20 років російська влада витратила "на геополітику", можна було б побудувати 15 тис.нових лікарень або покласти на накопичувальний рахунок кожного дорослого росіянина по 400 тис. рублів.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо