Харківські вчені випробовують іонно-плазмовий двигун для польотів у космосі. ВІДЕО

У січні 2021 року пройшли перші випробування іонно-плазмового двигуна для польотів у космосі від українських вчених з Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського "Харківський авіаційний інститут"

Про це повідомляє "Мілітарний портал".

Розробка іонно-плазмового двигуна  спільний проєкт Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" і акціонерного товариства ФЕД.

Зазначається, що на створення та початок випробувань першого українського іонно-плазмового двигуна для космосу інвестор витратив уже $6 млн, і ще $5 млн потрібно, щоб провести повний цикл випробувань.

Як зазначають "Факти", в українській розробці вже зацікавився Китай та Туреччина. В сюжеті завідувач лабораторії плазмових двигунів ХАІ Андрій Лоян стверджує, що його дітище вдвічі потужніше за всі нині існуючі іонно-плазмові двигуни. Маркетологи компаніх ФЕД заявляють, що пропонуватимуть свою розробку компанії Space X Ілона Маска.

Читайте також: У лютому на Марс приземлиться апарат NASA, покликаний знайти сліди життя на планеті

За словами вчених, вони працювали над іонно-плазмовим двигуном понад 40 років. Водночас, фінансування їхніх досліджень з'явилось лише за останні 2 роки.

Свій іонний двигун вчені тестують у спеціальній камері, яка формує вакуум. 

"Мені дуже приємно сказати, що буквально наприкінці (2020) року ми провели випробовування. Я б сказав, що ми виготовили перший у світі український іонно-плазмовий двигун", - зазначив голова правління Акціонерного товариства "ФЕД" Віктор Попов.

Відео - "Укрінформ":

Як працює іонно-плазмовий двигун можна ознайомитись у цьому науково-популярному відео.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо