Рада підтримала за основу закон про роботу СБУ

Верховна Рада підтримала за основу закон щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №3196-д про внесення змін до закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. 

"За" проголосували 285 нардепів.

Законопроєкт внесла наприкінці жовтня група депутатів, зокрема "слуги народу" Ірина Верещук, Давид Арахамія, Федір Веніславський.

Так, у законі розмежовано контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності СБУ. У зв’язку з цим пропонується із ЗУ "Про оперативно-розшукову діяльність" виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів.

Також визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення.

У документі прописані багаторівневі механізми превентивного реагування на загрози державній безпеці: пропозиції, офіційне застереження, подання СБУ. Розширені можливості превентивних дій спецслужби щодо протидії розвідувально-підривній діяльності проти України.

У проєкті закону визначається механізми протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спеціальних служб, незаконних збройних формувань та терористичних організацій з використанням громадських організацій та політичних партій, а також засобів масової інформації.

Передбачається і ліквідація спеціальних підрозділів СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. При цьому обмежується правоохоронна функція Служби безпеки України шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до Державного бюро розслідувань.

У законі передбачене поетапне скорочення штатної чисельності служби до 10 тис. співробітників, визначено нові стандарти соціальних гарантій співробітникам СБУ та їх грошового забезпечення. Збільшення останнього планується здійснити поетапно.

Документом встановлюється часткова демілітаризація Служби безпеки України з переходом на спеціальні звання.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb