Російський проєкт "Бабиного Яру" почав будувати синагогу на цвинтарі, дозвіл дав Ткаченко, - історик

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" розпочав роботи зі зведення синагоги на території Кирилівського православного цвинтаря

Про це повідомив Еспресо.TV. історик Віталій Нахманович.

Дозвіл на проведення робіт надав міністр культури України Олександр Ткаченко.

"В Офісі президента України відбулася нарада, на якій було вирішено попередньо отримати згоду на це будівництво в очільників християнських конфесій. Але оскільки перспективи отримання такої згоди були вкрай примарними, керівники центру Голокосту пішли іншим шляхом і перейменували синагогу на меморіальний об'єкт "Місце для роздумів", - заявив історик.

Читайте також: Українське єврейство виступило проти російського проєкту вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, - заява

Він додав, що 25 січня, було презентовано нову творчу концепцію Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

"Цією концепцією не передбачено створення жодного "Місця для роздумів", натомість докладно описано проєкт "Синагоги у Бабиному Яру". - додав Нахманович.

За його словами, Ткаченко розпорядився, щоб співробітникам Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" було передано усі креслення будівлі контори колишнього єврейського цвинтаря, де передбачалося створення державного Меморіального музею пам'яті жертв Бабиного Яру. 

"Напевно, тепер тут планується розмістити один з численних музеїв, передбачених згаданою творчою концепцією. Очевидно, що міністр діяв не на власний розсуд, а в руслі загальної політики сьогоднішніх очільників нашої держави", - підсумував історик.