У Лівії захопили російський ЗРК "Панцир" і таємно переправили на американську базу в Німеччині, - ЗМІ

У Лівії на полі бою захопили російський зенітно-ракетний комплекс "Панцир-С1" і вивезли на американську авіабазу Раммштайн в Німеччині

Зміст

Про це пише The Times.

За даними видання, це сталося в червні 2020 року. ЗРК вивезли до Німеччини з аеропорту на захід від лівійської столиці Тріполі американським військово-транспортним літаком C-17 Globemaster. Таке рішення ухвалили через побоювання, що ЗРК можуть заволодіти контрабандисти або інші збройні угруповання і використовувати проти цивільних літаків.

До того ж, пише The Times, США відомо, що за допомогою одного з таких ЗРК збили американський безпілотник Reaper вартістю 31,4 млн доларів, який виконував розвідувальний політ.

Видання повідомляє, що ЗРК поставили до Лівії Об'єднані Арабські Емірати, які купили їх у Росії. Офіційно Росія не постачає озброєння до Лівії.

Останні роки в Лівії триває війна між Урядом національної згоди Файєза Сарраджа, який контролює захід країни і столицю Тріполі, і Лівійською національною армією під командуванням військового лідера Халіфи Хафтара, що базується у східній частині Лівії.

Туреччина, Катар підтримують визнаний ООН уряд в Тріполі, в той же час Хафтар користується підтримкою Росії, Франції, Італії, Єгипту, Саудівської Аравії і ОАЕ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb