Кулеба про форум окупантів у Донецьку: нікому не заборонено писати документи, які нагадують твори фантастів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи проведення російськими окупантами у Донецьку форуму "Русский Донбасс", заявив, що нікому "не заборонено писати документи, які нагадують твори фантастів"

Про це він сказав під час онлайн-брифінгу за підсумки першої зустрічі Люблінського трикутника, у якій також взяли участь глави МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс та Польщі Збігнєв Рау, повідомляє УНІАН.

Кулебу попросили прокоментувати проведення в окупованому Росією Донецьку форуму "Русский Донбасс", на якому оголосили про доктрину захоплення усієї території Донбасу і інтеграцію регіону до складу РФ.

"Нікому не заборонено писати фантастичні романи або документи, які нагадують твори фантастів. Загроза Україні була створена у 2014 році з початком російської агресії, з появою її Збройних сил в Автономній республіці Крим, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей. З того часу стратегія України була дуже чіткою. Ми враховуємо усі ризики, усі можливі сценарії подій, але стратегія базується на простому принципі невідворотного повернення наших територій, виведення російських військ і відновлення суверенітету України у цих регіонах", - наголосив Кулеба.

На його думку, в окупованому Донецьку на форумі за участі російських пропагандистів нічого нового сталося. "Вони можуть все що завгодно там собі схвалювати, але ми розуміємо всі ризики й готові до них", - заявив Кулеба.

28 січня на форумі "Руський Донбас" в окупованому Донецьку головний редактор одного з провідних пропагандистських телеканалів у Росії "Russia Today" Маргарита Симоньян, заявила, що жителі сходу України "хочуть жити у себе вдома" і "мати можливість бути руськими".

Вона закликала Росію "приєднати" і цей український регіон, як Крим:  "Росіє-матінко, забери Донбас додому!".

Речник президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував слова Симоньян, зазначивши, що такого питання на порядку денному не стоїть.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb