Студентка Франкового вишу стала лауреаткою міжнародної журналістської премії

Номінантів обирали з 1179 матеріалів від конкурсантів і конкурсанток зі 101 країни. Вікторія – єдина українка, яка боротиметься за головний приз у фіналі

Про це повідомляє Reporters, передає "Еспресо.Захід".

Репортаж "Своє. Рідне" четвертокурсниці факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Вікторію Дяченко переміг у номінації "Варті уваги" міжнародної премії True Story Award. Тепер Вікторія - єдина українка, яка боротиметься за головний приз у фіналі.

За перемогу змагалися 39 текстів 12 мовами. Номінантів обирали з 1179 матеріалів від конкурсантів і конкурсанток зі 101 країни. Імена трьох переможців назвуть на Міжнародному фестивалі Reportagen у Берні 20 серпня цього року.

"Це щемка і глибока оповідь про рідних, долі яких спростовують міф, нібито сім’ї, де мама – галичанка, а батько – донбасівець (чи навпаки), приречені розпастися", – повідомляють у Reporters.

Вікторія у коментарі для "Еспресо.Захід" розповідає, що створення репортажу почалося з красивих фото в іnstagram та університетського завдання.

"Мій друг гарно сфотографував мене і я пригадала слова моєї бабусі: "Ай, красива! Губи красні, очі глубокі, просто наречена!". Вирішила написати про неї перший допис. Він викликав фурор серед читачів. Вони хотіли продовження. Згодом в університеті розпочався курс з фотожурналістики Ярослава Табінського і потрібно було зробити фінальний проєкт у стилі The Ukrainians. Мені бракувало тільки фотографій. Вирішила зробити світлини до і після. Тоді оцифрувала старі з домашнього альбому й разом з татом проїхалась по місцях мого дитинства. Коли він віз мене на дачу, де виросла (вона називається у моїх мріях "помаранчева святкова дача"), то не впізнала її: нові власники перефарбували все в синій колір, поставили колодязь на городі та забрали виноград, який садила моя бабуся. Я розплакалась. Батько каже: "Для чого ти так переймаєшся? Це ж просто дача". Відповіла: "Тату, та це ж своє. Рідне". Так з’явилася назва репортажу – "Своє. Рідне". Це гра слів. Достатньо просто вимовити вголос", - розповіла Вікторія.

За проєкт в університеті Вікторія отримала максимальний бал. Тоді вирішила запропонувати текст головній редакторці Reporters Марічці Паплаускайте й отримала позитивну відповідь. Пригадує, що навіть більшість коментарів редакторів була позитивною.

"Ці зауваги – це просто бальзам на душу. Особливо редакторам сподобався фінальний акорд. Теза про те, що мене виховали Анна з Горлівки та Ганна з Будькова. Що Анна ліпила вареники з картоплею, а Ганна – пироги з бульбою. Цікаво, що мої фотографії редактори затвердили, але вирішили, що їх перемалює художниця. І вийшло так, що репортаж про єдність України писала я – дівчина із заходу, а малюнки створила дівчинка з Донецька", - сказала Вікторія.

True Story Award – глобальна нагорода для репортерів і репортерок з усього світу. Тексти переможців є прикладами вищого репортерського пілотажу. Конкурс відзначає матеріали The New York Times Magazine, VICE, GQ Magazine, Vanity Fair, The New Yorker, The Guardian, EL PAÍS, Le Monde, Die Zeit, Gazeta Wyborcza.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb