Витрати держави на фінансування програми доступної іпотеки за п'ять років можуть сягнути 5 млрд грн, - Рожкова

Запуск програми "Доступна іпотека" призведе до щорічного зростання іпотечного портфеля на 30%, тобто видатки на неї за п'ять років можуть сягнути понад 5 млрд грн за поточного рівня ставок

Про це заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова написала у Facebook.

"Які можуть бути витрати бюджету на компенсацію процентної ставки за цією програмою? Теоретично, якщо програма діятиме 5 років, і щомісяця видаватиметься по 400 млн грн (середньомісячні обсяги видачі у 2020 році, за нашими розрахунками, становили 30 млн грн), а щорічне зростання іпотечного портфелю становитиме 30%, то за 5 років (за поточного рівня ставок) бюджет витратить на компенсацію понад 5 млрд грн", - написала Рожкова.

Вона нагадала, що у бюджеті цього року на програму доступних кредитів "5-7-9%" загалом передбачено 2 млрд грн.

Водночас, Рожкова зауважила, що запуск іпотечної програми в межах 7%, і програма "5-7-9%" для малого і середнього бізнесу є правильною і своєчасною ініціативою.

"Банки разом з колегами з уряду за підтримки НБУ тривалий час працювали над параметрами програми "Доступна іпотека", які сьогодні вже затверджені урядом, - максимальна сума кредиту у 2 млн грн, граничний термін у 20 років і перший внесок у 15% річних. Звісно, програма більше допоможе тим, хто найбільше потребує житла. Тобто тим, для кого воно буде першим у житті", - підкреслила Рожкова.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb