Макрон закликав Джонсона визначитися з геополітичними союзниками

Президент Франції Емманюель Макрон вважає, що британському прем'єру Борису Джонсону слід нарешті визначитися, кого він вважає союзником: Євросоюз чи США

Як наголосив глава французької держави, "не можна бути вагітним наполовину", передає Еспресо.TV з посиланням на Тhe Guardian.

"Яку політику хоче обрати Велика Британія? Вона не може бути кращим союзником США та найкращим союзником ЄС. Вона повинна вибрати модель", - сказав Макрон.

При цьому, якщо Лондон вирішить "повною мірою спиратися на трансатлантичну політику", то Євросоюзу "будуть потрібні роз'яснення, оскільки виникнуть розбіжності в правилах і доступ до ринків".

Французький президент заявив, що він й надалі виступає за "спільні амбіції і спільну долю" як для Франції, так і для Британії.

"Ми залишаємося союзниками. Історія та географія не змінюються, тому я не думаю, що доля британців не така, як у нас", - заявив він.

"Мені дуже подобається ваша країна, але, як я вже сказав, я думаю, що Brexit - це помилка. Я поважаю суверенітет народу, і народ проголосував за нього, але, я думаю, що це голосування було засновано на великій кількості брехні, і тепер ми бачимо, що це багато в чому ускладнило ситуацію", - додав Емманюель Макрон.

Макрон торкнувся розбіжностей між Британією та ЄС у питаннях поставок вакцин від коронавірусу, і запевнив, що Європа не буде блокувати або забороняти експорт препаратів. Одначе, на його думку, поставки повинні контролюватися.

Також обвинуватив компанію AstraZeneca у відсутності прозорості після того, як вона заявила, що не може повністю виконати контракт про постачання вакцини в ЄС.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb