Зеленський про відновлення ядерного статусу: " Ми повинні не перетворюватися з людей на звірів"

У інтерв'ю американському виданню президент Володимир Зеленський зазначив, що ядерна зброя допомогла б Україні говорити з іншими державами "на рівних", водночас він виступив проти повернення такого статусу

Про це президент України Володимир Зеленський розповів в інтерв'ю на платформі HBO.

На запитання журналіста, чи відчуває Україна себе зрадженою за недотримання Будапештського меморандуму, Зеленський відповів ствердно.

Читайте також: Зеленський: Трамп не тиснув на мене, але неприємність одна була

"Загалом я вважаю, що це зрада стосовно України. Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, «помножені на нуль». І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати", - зазначив він.

Читайте також: "Не при мені": Зеленський заявив, що Україна не продасть "Мотор Січ" іноземцям

Президент додав, що ядерна зброя - це "дуже погано". За його словами, Росія б не наважилася б напасти на Україну, якби та її мала.

Читайте також: Пане президенте, чому ми досі не в НАТО, - Зеленський про відносини з Байденом

На пряме запитання журналіста, чи не планує він повернути Україні ядерний статус, Зеленський зауважив:

"Я вважаю, що сьогодні це неправильно робити. Все-таки ми повинні не перетворюватися з людей на звірів. Все-таки цивілізація врешті-решт переможе. Як би ми не ставилися до демократії, як говорив Черчилль, кращого у світі поки що немає. З усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і є у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч людей, –все-таки, якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні йти за світовим законом, повинні залишатися людьми".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо