День бабака: "метеоролог" Філ передбачив американцям затяжну зиму

Знаменитий бабак на прізвисько Філ з американського міста Панксатоні 2 лютого передбачив жителям США затяжну зиму, на зміну якій прийде "красива" весна

Про це повідомляє видання The Philadelphia Inquirer.

Згідно з традицією, якщо 2 лютого бабак бачить свою тінь, виходячи з норки, лякається і ховається назад, то попереду буде ще шість морозних тижнів. Саме так повівся бабак Філ в цьому році.

Традицію "дня бабака" в США підтримують члени організації Ближнє коло. Вони збираються в лісі Гобблерз-Ноб, надівши чорні пальто і циліндри. Бабака виймають з імпровізованої нори, після чого, як стверджують в "Близькому колі" він повідомляє очільнику організації, чи буде зима довгою або ж що скоро настане весна. Глава організації потім вказує, який з двох сувоїв з пророцтвами, що лежить перед ними, зачитати.

Цього року церемонія відрізнялася від традиційної. Через пандемії коронавірусу на неї пустили лише учасників церемонії, але не відвідувачів. Заходи транслювали онлайн.

Один з учасників церемонії додав, що на думку Філа, після затяжної зими настане "така гарна весна, яку ви ще не бачили".

Згідно з даними The Philadelphia Inquirer, показник правильності прогнозів Філа за останні 10 років становить близько 50%.

Вперше День бабака в Панксатоні офіційно відзначили 2 лютого 1887 року, а за рік до цього автор місцевої газети Спірит Клаймер Фріс опублікував замітку, в якій оголошував 2 лютого Днем бабака. Традиція стала відома на весь світ завдяки виходу в 1993 році фільму "День бабака" режисера Гаролдома Реміса.

Нагадаэмо, на Харківщині бабак Тимко ІІІ "навіщував" ранню весну.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb