Міноборони заявило про відсутність боргів перед ЛОРТА. Раніше на заводі, що має стратегічне значення, сталася кризова ситуація

Заступник директора заводу повідомляв, що саме заборгованість цього відомства є однією з причин кризової ситуації на підприємстві

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Міністерство оборони України у відповідь на інформаційний запит журналістів "Еспресо" повідомило, що жодних боргів перед ЛОРТА це відомство не має. "За інформацією, наданою Департаментом військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони щодо ситуації, яка склалася навколо ДП "Львівський державний завод ЛОРТА", повідомляємо наступне: заборгованість перед ДП "ЛДЗ" ЛОРТА за виконану роботу з виконання державних замовлень відсутня", - йдеться в офіційному листі відомства.

Раніше заступник директора ЛОРТА Ігор Василів запевняв журналістів, що саме борги Міноборони є однією з причин кризової ситуації на підприємстві. Після отримання відповіді від Міноборони "Еспресо" звернулося за коментарем до Ігоря Василіва. Однак  посадовець відмовився спілкуватися з журналістами.

У Міністерстві також зазначили, що зараз завод виконує державне замовлення відомства, однак нових контрактів у 2021 році з ЛОРТА Міністерство не планує. "Нові замовлення у 2021 році не передбачаються у зв’язку з незадовільним фінансово-економічним станом підприємства та обмеженими спроможностями  підприємства", - сказано у листі.

Тим часом цього понеділка працівників ЛОРТА нарешті пустили на роботу. "Учора, 1 лютого, людей допустили до робочих місць, - повідомила голова профспілкового комітету ЛОРТА Галина Тарнавська. - Відбулася зустріч з директором, був присутній Степан Куйбіда (директор департаменту економічної політики Львівської ОДА - ред.). До кінця ще не все зрозуміло. Остаточний режим роботи не затверджений. Працюємо хто один, хто три, хто п’ять днів. Однак люди нарешті змогли приступити до роботи".

Журналісти "Еспресо" також очікують офіційної відповіді щодо ситуації та подальшої долі Львівського державного заводу ЛОРТА від Державного концерну "Укроборонпром", до складу якого входить це підприємство.

Нагадаємо, раніше у Львівській ОДА прокоментували ситуацію на львівському заводі ЛОРТА.

Довідково: ЛОРТА – львівський завод радіотехнічної апаратури, апаратури зв’язку спеціального призначення. Підприємство входить до складу українського оборонного промислового комплексу.

Завод має стратегічне значення – виготовляє блоки управління та коробки захисту для БМП-2, БТР-4, сучасні танкові інформаційно-управляючі системи, 30-міліметрові автоматичні гармати ЛВГ-30 тощо.

Завод заснований ще 1944 року. У період розквіту підприємства на ньому працювало до 17 тисяч робітників. Зараз на заводі ЛОРТА працює 535 людей.