Печерський суд вдруге втрутився в справу "ВіЕйБі Банку", - НАБУ

Печерський районний суд Києва вдруге втрутився в розслідування Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) щодо розкрадання 1,2 млрд грн кредиту Національного банку України (НБУ), наданого "ВіЕйБі Банку"

Про це у Facebook повідомила пресслужба НАБУ.

"Печерський райсуд міста Києва вдруге незаконно втрутився в розслідування НАБУ та САП щодо розкрадання 1,2 млрд грн кредиту НБУ, наданого "ВіЕйБі Банку", - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що крім питання підслідності, вирішити яке зобов'язали Генерального прокурора, 21 січня 2021 року суд в мотивувальній частині вирішив, що підозри, повідомлені організаторам схеми у листопаді 2019 року, необґрунтовані.

"Також суд в контексті розслідування зазначеного злочину угледів конфлікт інтересів в діях Артема Ситника як директора НАБУ, що, на думку судді, є аргументом для зміни органу досудового розслідування. Жодна з наведених позицій судом не мотивована", - додали в НАБУ.

У Бюро таке рішення назвали незаконним з низки причин.

Так, зазначили у НАБУ, суд загальної юрисдикції, яким є Печерський суд, не може ухвалювати справи у кримінальному процесі, а розкрадання 1,2 млрд грн кредиту НБУ, наданому "ВіЕйБі Банку" досліджують в межах кримінального провадження. 

"Рішення у справах НАБУ та САП за законом може ухвалювати виключно Вищий антикорупційний суд, який під час розгляду запобіжних заходів визнав підозри задіяним у схемі особам обґрунтованими", - зазначили у відомстві.

Крім того, зауважується, що злочини розслідують детективи НАБУ, а не директор Бюро, який не має слідчої функції та не є керівником органу досудового розслідування. Також зазначається, що органом, який уповноважений  визначати наявність конфлікту інтересів у діях посадовців за законом є Національне агентство з питань запобігання корупції, а не Печерський райсуд столиці.

Відтак, сторона обвинувачення оскаржила рішення Печерського райсуду від 21 січня 2020 року в законний спосіб - до Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb