"Слідство має проводити Нацполіція": Наливайченко назвав невідповідності у справі про замовлення вбивства генерала СБУ

Нардеп, ексголова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що говорити просто так, що хтось з колишніх чи теперішніх керівників СБУ замовляє вбивство начальника Управління внутрішньої безпеки є "ніщо іншим аніж пустопорожні слова"

Про це він заявив в ефірі програми "Вердикт із Сергієм Руденко" на Еспресо.TV.

"Говорити просто так, що хтось з колишніх чи нинішніх керівників СБУ замовляє вбивство начальника Управління внутрішньої безпеки (Андрія Наумова – ред.), на моє професійне бачення, є ніщо іншим аніж пустопорожні слова. Якщо замовляли вбивство, чому не розслідується справа в поліції?", - сказав Наливайченко

Він зазначив, що в Україні підслідність замаху на вбивство передбачене Кримінальним кодексом України.

"Слідство має проводити, правильно, Національна поліція. Друге пустопорожнє твердження, а в розшук оголосили, якщо він планував, цей колишній перший заступник голови СБУ (Дмитро Нескоромний – ред.) замах на вбивство? Чому він не в міжнародному розшуку? От перевірте мої слова. Хоча б в Інтерпол передали запит? Ні!", - наголосив Наливайченко.

Читайте також: Наливайченко заявив про необхідність перевірити керівника внутрішньої безпеки СБУ на корупційні зв'язки з тютюновим монополістом

За його словами, рекомендації президенту України щодо призначення заступників надає голова СБУ.

"Сам головний підозрюваний (Дмитро Нескоромний – ред.), на думку СБУ, ким був призначений на посаду спочатку заступника голови СБУ, а потім першого заступника голови СБУ? Правильно, президентом Зеленським (Володимиром Зеленським - ред.). Але я хочу запитати головне, а хто рекомендував президенту Зеленському призначення спочатку на посаду заступника голови, а потім першого заступника голово цю людину? У мене є відповідь, голова СБУ ( Іван Баканов – ред.)", - сказав Наливайченко.

Він зазначив, що всі укази президента видаються за поданням голови СБУ з особистим підписом на другій сторінці.

"І третій міф, який я чув і ми всі разом від нинішнього керівництва СБУ, що нібито начальник Управління внутрішньої безпеки якимось чином міг перешкоджати призначенню на керівні посади будь-кого. Ну він же не завадив ні заступнику голови стати, ні першому заступнику голови стати, а тут раптом завадив, коли людина вже була звільнена. Багато що, вибачте на слові, наліпили", - зауважив Наливайченко.

Він дав пораду чиновникам СБУ починайти діяти за законом.

"І ця порада прямо нинішньому керівництву СБУ. Друге, якщо ви почнете діяти за законом, то ви маєте негайно запропонувати президенту відсторонити від посад всіх фігурантів. І щодо кожного фігуранта провести незалежне розслідування", - додав Наливайченко.

За його словами, у разі незалежних розслідувань: Нацполіція дасть відповідь чи був замах на вбивство; прокуратура дасть відповідь, що відбувалося і відбувається в Управлінні внутрішньої безпеки СБУ; ДБР взагалі проведе розслідування щодо виконання службових обов'язків і керівником Управління внутрішньої безпеки й можливих корупційних схем на тютюновому ринку та інші корупційні зловживання на рівні керівництва СБУ.

"Ось, як кажуть, картина, яку нам чомусь малюють іншими фарбами. А фарби дуже прості – вони або білі, або чорні", - сказав ексголова СБУ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb