Рада попередньо схвалила передачу деяких повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів до ВРП

2 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо можливості призначення суддів з боку ВРП до моменту скликання нової ВККС, яка припинила повноваження восени 2019 року

У першому читанні відповідний законопроєкт №4229 підтримав 251 народний депутат, передає Еспресо.TV.

Доповідач щодо законопроєкту, народний депутат від "Слуги народу" Денис Маслов зазначив, що цей проєкт закону стосується понад 40 кандидатів на посади суддів.

"Це ті кандидати, які ще до 2016 року отримали рекомендації ВККС та Вищої ради юстиції про призначення на посади суддів. Але в 2016 році парламент прийняв зміни до Конституції і нову редакцію закону про судоустрій, якими був перейменований ВРЮ до Вищої ради правосуддя. Рекомендації по цих кандидатах були повернуті в ВККС, яка повинна була провести повторну процедуру і передати документи в ВСП. ВККС замість цього була зайнята конкурсом до Верховного Суду. І тільки в 2019 році ВККС змогла оголосити конкурси для цих кандидатів", - розповів він.

Водночас, нардеп нагадав, що восени 2019 року Рада припинила повноваження ВККС і фактично заблокувала проведення конкурсних процедур.

"Більше 40 кандидатів чекають свого призначення. Вже подано 4 заяви до Європейського суду з прав людини від цих кандидатів, і вони прийняті ЄСПЛ", - додав він.

Зазначимо, за відповідне рішення не віддали жодного голосу кандидати трьох фракцій - "Батьківщини", "Голосу" та "ЄС".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо