Злочини проти журналістів: Рада схвалила законопроєкт щодо збільшення штрафів

В Україні зростуть штрафи за злочини проти журналістів

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Верховна Рада схвалила відповідний законопроєкт №3633 у другому читанні. "За" проголосував 341 депутат.

У документі йдеться, що незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, незаконну відмову в доступі його до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень і будь-яке інше умисне перешкоджання профдіяльності журналіста каратимуть штрафом у розмірі 8500 - 17 тис. грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Станом на сьогодні штраф складає 850 грн.

За вплив у будь-якій формі на журналіста для перешкоджання виконанню ним профобов'язків або переслідування через його профдіяльність загрожує штраф в 17-34 тис. грн або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 4 років. Наразі штраф штраф становить до 3 400 грн.

Якщо такі дії вчинила посадова особа з використанням свого становища або за попередньою змовою групою осіб, розмір штрафу складе 34-51 тис. грн. Станом на сьогодні штраф становить від 3 400 до 8 500 грн.

Або ж цей злочин каратимуть позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb