Рада планує обмежити розмір відсотків за кредитами для переселенців

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №2329, який обмежує розмір відсотків за кредитами для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)

Проєкт закону підтримали 333 народних депутати, передає Еспресо.TV.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, він передбачає обмеження розміру процентів за користування кредитом (позикою), які нараховуються протягом встановленого договором часу. Пропонується встановити, що загальна сума процентів за договорами кредиту та договорами позики, боржниками у яких є ВПО, не може перевищувати суму процентів, нарахованих до настання терміну виконання основного зобов'язання.

Крім того, пропонується заборонити нарахування внутрішньо переміщеним особам неустойку як забезпечення виконання зобов'язання та стягувати з них збитки, що фактично є визнанням з боку держави об'єктивних обставин, які призвели до неможливості обслуговувати борги належним чином.

Проєкт закону також передбачає звільнення таких осіб від відповідальності за порушення грошових зобов'язань. Зокрема, а саме - сплати боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також процентів річних від простроченої суми.

Проєкт закону також забороняє передавати або продавати борги внутрішньо переміщених осіб колекторським компаніям.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb