"Час визначатися, хто ворог": Макрон закликав розробити нову стратегію НАТО

Президент Франції Еммануель Макрон виступив онлайн на відкритті Європейського центру Атлантичної ради в Вашингтоні, закликавши Альянс розробити нову стратегію дій

Про це повідомляє Укрінформ.

Президент Франції зазначив, що в найближчі місяці НАТО очікує дуже критичний період.

"Протягом наступних тижнів і місяців ми будемо переживати дуже критичний період. Пора визначатися. Ми маємо з'ясувати нову концепцію згідно з нашими прагненнями. Хто ворог?", - заявив Макрон.

Лідер Франції закликав встановити чіткі взаємовідносини між учасниками НАТО та звернути більше уваги боротьбі з тероризмом.

"Терористи - головні вороги нашого суспільства сьогодні. Як діяти щодо нових проблем у Тихоокеанському регіоні щодо Китаю? Ці питання, як слон в кімнаті. І ми маємо чітко про них говорити", - повідомив президент.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року Макрон заявив, що Європа знаходиться "на краю прірви" і повинна нарощувати оборонні можливості, не покладаючись на США.

За його словами, НАТО переживає "смерть мозку" через відсутність координації та непередбачуваність США за президента Дональда Трампа.

Він також поставив під сумнів основоположний принцип НАТО - колективної оборони (збройний напад на одного союзника розглядається як напад на всіх).

Президент США Дональд Трамп, канцлер Німеччини Ангела Меркель, генсек НАТО Єнс Столтенберг, очільники Польщі і Литви висловили незгоду з оцінкою Макрона на адресу Альянсу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb