Цього дня захисники Києва вели бої з Муравйовим за Поділ та Печерськ

6 лютого 1918 року був другим днем боїв за Київ між частинами Армії УНР, що його обороняли, й військами московських комуністів на чолі з Михайлом Муравйовим, що підійшли до української столиці.

Прорвавшись на правий берег Залізничним мостом, ворог спрямував в район Ланцюгового мосту (на місці теперішнього Мосту метро) свої загони, які почали прибувати на місце близько 14-ї години. Лише після цього козаки Кінного полку ім. Костя Гордієнка (гордієнківці), очолюваного Всеволодом Петрівим, що вели оборону мосту, мусили відступити вгору до Миколаївського військового собору (тепер там Палац школярів), розповідає Еспресо.TV з посиланням на Ukrainian Military Honour.

Так закінчився бій за ланцюговий міст, що тривав того дня з раннього ранку.

Спочатку окупнати методично обстрілювали позиції гордієнківців з гармат і лише о 12-й пішов у наступ під прикриттям автопанцирника системи "Пірліс". Проте цей наступ було відбито з великими втратами для "червоних".

Тим часом у тилу гордієнківців в Києво-Печерській Лаврі активізувалася група заколотників з Арсеналу, яких лаврські ченці, сховали у себе, не зважаючи на їхнє безбожництво Заколотники затягли на Лаврську дзвіницю кулемета й почали обстрілювати гордієнківців з тилу. Їх намагалися знешкодити юнаки 1-ї Української військової школи (герої Крут), пішовши на штурм Лаври, але мусили його припинити, бо від Залізничного мосту до Лаври підійшли ворожі загони. Тож гордієнківцям від Миколаївського військового собору довелося відступити до Арсеналу.

Читайте такожЦими днями 103 роки тому Одеса мала свої Крути. Місто чинило героїчний опір більшовикам

Інші бої того дня відбулися на Подолі та на станції "Київ-Товарний".

На Поділ, перейшовши льодом Дніпро, увірвався полк "чєрвонного козацтва" Віталія Примакова. У приміщеннях Духовної академії (тепер Києво-Могилянської) їм намагалися чинити опір юнаки 2-ї Української військової школи, проте перехід на бік ворога Пішого полку ім. Петра Сагайдачного змусив юнаків відступити Олександрівською вулицею (тепер це Володимирський узвіз) до Царської (тепер Європеської) площі на з'єднання з Гайдамацьким кошем Слобідської України Симона Петлюри.

Станцію "Київ-Товарний" обороняла батарея Сергія Чорного, майбутнього героя Листопадового рейду 1921 року. Вона затримала ворога, що просувався від залізничного мосту, на цілий день. Із семи козаків батареї двоє загинули, а троє, у тому числі й Сергій Чорний, дістали тяжкі поранення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb