Цей день в історії: перша українська книга, угода про ЄС та день народження кінорежисера Гектора Бабенка

7 лютого 1483 року в римській друкарні Еухарія Зільбера вийшла праця професора Болонського університету Юрія Дрогобича "Прогностична оцінка поточного 1483 року", перша з відомих на сьогодні виданих книг українського і східно-європейського автора

Про це із посиланням на освітній проєкт JNSM розповідає Еспресо.TV.

Являла собою 19-сторінкову працю, присвячену папі Сикстові IV, в якій на основі аналізу взаємного розташування небесних світил, оцінки різних астрономічних явищ та зодіакального календаря було зроблена спроба передбачити земні події.

"Незважаючи на астрологічний характер праці, Дрогобич дав точні прогнози двох місячних затемнень, фаз Місяця, вказав, що при визначенні положення Сонця і планет важливе значення має географічне положення спостерігача, і вперше, хоча й неточно, вказав координати ряду міст Польщі, Литви і Західної України. Одним з найбільш важливих аспектів цього трактату було бачення автора про те, що світ не є абстрактним поняттям і що люди здатні вивчити його закономірності і закони. До нашого часу дійшло два примірники книги Дрогобича, які зберігаються в бібліотеках Ягеллонського і Тюбінґенського університетів", - зазначається у матеріалі.

У 1486 році Юрій Дрогобич повернувся до Кракова, де через рік став професором кафедри медицини в місцевому університеті і читав лекції, коли в Ягеллонському університеті навчався Миколай Коперник, а в 1492-у - деканом факультету медицини і лейб-медиком короля Казимира IV Ягеллона. У 1491 році за участі Юрія Дрогобича краківський друкар Фіоль Швайпольт видав перші книги церковно-слов'янською мовою "Осьмогласник", "Часослов" та "Тріодь", які протягом наступних кількох століть перевидавались у Києві та Львові.

Помер Юрій Дрогобич 4 лютого 1494 року у Кракові, де й був похований.

Інші важливі події 7 лютого:

7 лютого 1992 року в нідерландському Маастрихті урядовці 12 країн уклали "Договір про Європейський Союз", який передбачав завершення формування єдиного ринку, створення монетарного та валютного союзів і трансформацію Європейської економічної спільноти в наднаціональне політичне об'єднання.

7 лютого 1946 року народився Гектор Едуардо Бабенко бразильсько-аргентинський кінорежисер, сценарист, продюсер й актор українського походження. Номінувався на "Оскара" і "Золоту пальмову гілку" за фільм "Поцілунок жінки-павука". Також номінувався на Золоту пальмову гілку за "Карандіру" і "Нерозумне серце".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb