В колонії на російському Кавказі помер українець, якого заразили ВІЛ й не надали допомоги

Вранці 5 лютого 2021 року в ІК-1 Адигеї (РФ) внаслідок неналежного надання медичної допомоги помер громадянин України - ув'язнений Здоренко Володимир, 1971 року народження

Про це із посиланням на Кримську правозахисну групу повідомляє Еспресо.TV.

Здоренко був засуджений в окупованому Криму за крадіжку. В порушення міжнародного гуманітарного права українця 2019 року було вивезено для відбування покарання до Росії.

У місцях позбавлення волі ув'язненого заразили ВІЛ-інфекцією. Українцю не було надано необхідну медичну допомогу, що також є порушенням міжнародного права.

Зокрема, згідно зі статтею 38 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, особи, які перебувають під захистом, мають право на медичну допомогу та лікування в лікарні в такій же мірі, як і громадяни держави, на території якого вони знаходяться, якщо цього вимагає стан їх здоров'я.

Стаття 76 Конвенції стосується зобов'язань держави, що окупувала чужу територію, відносно особливо вразливої ​​категорії - осіб, які перебувають під захистом і звинувачених у вчиненні злочину. Окупаційні органи повинні встановити для таких осіб санітарний та харчової режими, які є достатніми для підтримання їх здоров'я. Вони повинні отримувати таку медичну допомогу, яку вимагає стан їх здоров'я.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb