Путін взяв собі одразу дві радянські держдачі у Криму

Президент Росії Володимир Путін зайняв одразу дві резиденції поблизу селища Олива, які до окупації півострову перебували в розпорядженні Державного управління справами України

Про це йдеться в матеріалі видання "Крим.Реалії".

В сюжеті журналістів зазначається, що дві держдачі №6 та №8 зайняв сам Путін, а ще дві - №9 та №10 - Дмитро Мєдвєдєв.

"За часів Ющенка ми ходили на пляж. Хоч на дорозі та в лісі стояли пости спецсил та міліції, ми могли спокійно пройти на узбережжя і купатися в морі. А зараз туди взагалі не пройдеш. Нижня частина дороги повністю закрита", – розповів журналістам житель селища Олива Сергій Кабак.

Зі східної сторони від маєтку Путіна розташований будинок відпочинку ФСБ. До анексії це був санаторій "Таврія", що належить українському олігарху Ігорю Коломойському. Після реконструкції тут зупиняється голова ФСБ Олександр Бортников. Сусідів по кримській дачі – Путіна та Бортникова – російський опозиціонер Олексій Навальний назвав замовниками свого отруєння.

Нові власники встановили охоронну зону завширшки один кілометр довкола дач Путіна та Мєдвєдєва.

До неї повністю потрапила Олива, яку називають "дачним селищем КДБ". Серед місцевих жителів – колишні співробітники дев’ятого управління спецслужби, що охороняло радянських лідерів. Тепер Федеральна служба охорони не дає людям переоформити власність за російськими законами. Вони не можуть ні продати, ні подарувати, ні заповісти свої землі та будинки.

"2014 року помер мій дід. Від нього мені дістався будинок. Успадкувати його не дають – Федеральна служба охорони забороняє. Пишуть, що мій будинок розташований в охоронній зоні об'єктів (дач Путіна та Медведєва – ред.), тож реєстрації не підлягає. Будинок 1917 року. Тут ще державних дач не було, а будинок вже стояв", – поскаржився журналістам кримчанин Ігор Петренко.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо