SpaceX виведе на орбіту новий космічний телескоп

Компанія американського розробника Ілона Маска SpaceX виграла контракт з Національним аерокосмічним агентством США (NASA) на запуск нового космічного телескопа SPHEREx

Він вивчатиме далекі галактики, розширення Всесвіту та шукатиме біогенні молекули, повідомили на сайті агентства.

NASA планує запустити телескоп в червні 2024 року. Відправити його на орбіту зможе ракета компанії SpaceX ㅡ Falcon 9 ㅡ з космічного стартового комплексу на авіабазі Ванденберг в Каліфорнії. Загальна вартість запуску SPHEREx становитиме приблизно 98,8 мільйона доларів.

Астрофізична місія SPHEREx запланована на два роки. За цей час дослідники хочуть за допомогою телескопа вперше у світі створити мапу спектрометрії всього неба у ближньому інфрачервоному діапазоні.

Методом спектрометрії науковці розділять ближнє інфрачервоне світло на окремі довжини хвиль або кольору — як призма розбиває сонячне світло на складові його кольори.

Таке дослідження може показати, з чого складається об’єкт, бо окремі хімічні елементи поглинають та випромінюють світло певної довжини. Такий метод також дозволяє визначити відстань об’єкта до Землі, тому мапа буде тривимірною.

Читайте також: Науковці досліджують сигнал з найближчої до нас системи Альфа Центавра: підозрюють штучне походження з екзопланети земного типу, - ВВС

Окрім того, телескоп буде шукати воду та органічні молекули, необхідні для життя, у регіонах, де з газу та пилу народжуються зірки, а також диски навколо зірок, де можуть формуватися нові планети.

У NASA сподіваються під час місії зібрати дані про понад 300 мільйонів галактик, а також понад 100 мільйонів зірок у галактиці Чумацький Шлях.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb