СБУ знову прийшла з обшуками на "Криворіжсталь": компанія заявляє про "вибірковість" перевірок

8 лютого співробітники СБУ прийшли на "Арселор Міттал Кривий Ріг" з перевіркою за підозрою в ухилянні від податків

Про це повідомляє прес-служба "АрселорМіттал Кривий Ріг".

"8 лютого співробітники Служби безпеки України повернулися на підприємство для перевірки гірничо-збагачувального виробництва. Як законослухняний та відповідальний бізнес "АрселорМіттал Кривий Ріг" завжди активно співпрацює з усіма правоохоронними органами, впродовж останніх двох років - особливо тісно", -йдеться в повідомленні.

В компанії нагадали, що СБУ вже інспектувала об'єкти сталеплавильного, агломераційного, коксохімічного виробництв, а також знайомилася з документацією підприємства восени 2020 року.

"Цього разу візит правоохоронців заплановано до гірничого департаменту підприємства у зв'язку з нібито ухилянням від сплати податків і заниженням рентних платежів у 2015-2019 рр. Сьогодні представники СБУ планують продовжити слідчі дії та зробити огляд території кар'єрів підприємства з відбором зразків сировини. Компанія категорично відкидає необґрунтовані звинувачення, вважаючи справу неправомірною, а підхід регуляторів до бізнесу - очевидно вибірковим", - наголосили в компанії.

В компанії звернули увагу, що у 2020 році перевірка податковими інспекторами за рішенням Шевченківського суду столиці "донарахувала" податкових зобов'язань "Арселору" на 7,9 млрд грн. 

"Одне з найбільших донарахувань "АрселорМіттал Кривий Ріг" отримав відносно рентної плати за користування надрами. Висновок податкових інспекторів ґрунтувався на нібито неправильному визначенні підприємством об'єкта рентної плати. Компанія скористалася законною підставою оскаржити отримані рішення у Державну податкову службу України. Після неупередженого розгляду скарги донараховані зобов'язання були частково скасовані. Рішення Державної податкової служби грунтувалося на усталеній судовій практиці щодо подібних донарахувань", - зауважили в компанії.

В компанії пояснили, що оскаржили частину нарахувань у суді, і розгляд справи триває.

"Оскільки такі податкові зобов'язання є неузгодженими, підприємство не може бути притягнуто до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати за ст. 212 Кримінального кодексу України. Такі дії правоохоронних органів прямо порушують принципи оподаткування в Україні, зокрема, презумпцію правомірності дій платника податків", - звинуватили СБУ в компанії.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо