В ЄС розглядають посилення санкцій щодо Білорусі і майже повну заморозку відносин, – ЗМІ

Група держав ЄС з дипломатичними представниками в Білорусі разом із делегацією блоку в Мінську рекомендуватиме кілька шляхів протидії режиму Олександра Лукашенка, включаючи розширення санкцій

Про це повідомляє RFE/RL з посиланням на внутрішній документ ЄС.

У документі, який отримав назву "Доповідь керівників місій ЄС: огляд обмежувальних заходів ЄС проти Білорусі в лютому 2021", група оцінює поточну політичну ситуацію в Білорусі і пропонує кілька варіантів розвитку відносин з Білоруссю, включно з розширенням санкцій. Документ в найближчі тижні обговорять в Брюсселі.

У документі викладаються чотири різних шляхи, якими Брюссель може піти стосовно Білорусі: "Почекай і подивися", "Прагматична рівновіддаленість", "Остаточне погіршення відносин" і "Практично повне заморожування відносин".

Перший сценарій, запропонований європейськими дипломатами, полягає в вичікувальній позиції ЄС з поступовим підходом до введення санкцій.

Другий варіант передбачає "мирну дипломатію, місію високого рівня в Мінську або іншому нейтральному місці, підтримку пропозиції про посередництво, згода на переговори з режимом і вступ в свого роду діалог в ОБСЄ, вступ в переговори на високому рівні з Росією і США з метою посилення зовнішнього тиску, пропозиція консультативної місії ЄС / спеціального представника ЄС у Білорусі".

Третій шлях включає в себе погіршення відносин з фізичними та юридичними особами, які потрапили під санкції, зниження рівня дипломатичних відносин, а також "підтримку порушення кримінальних та інших справ відповідно до національних законів в державах-членах ЄС проти осіб, винних у тортурах і нелюдському поводженні".

Четвертим і найжорсткішим сценаріями є практично повне заморожування відносин ЄС з Білоруссю, що означає розрив дипломатичних відносин. Він включає відкликання послів країн-членів ЄС, повний режим секторальних санкцій, заборону на продаж єврооблігацій і можливу координацію санкцій з санкційним режимом, що діє стосовно Росії. Також можуть розглянути заборону на участь Білорусі в структурах Східного партнерства і офіційне визнання уряду у вигнанні.

У документі також зазначено низку кроків, які білоруська влада має зробити для відновлення так званого "конструктивного діалогу з ЄС", включно з припиненням "всіх репресій і порушень прав людини, переслідуванням представників незалежних ЗМІ і громадянського суспільства".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb