В Енергоатомі прокоментували обшуки НАБУ

Дії детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) пов'язані з діяльністю підрозділу "Енергоатом-Трейдинг" і продажу ним електроенергії у серпні минулого року

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Нічого надприроднього не відбулося. Дійсно, детективи НАБУ працюють у будівлі Енергоатома, їх цікавить діяльність однієї компанії - "Енергоатом-Трейдинг" і її продажі у серпні. Йде робочий процес", - повідомив агентству керівник пресслужби Енергоатома Олег Слободян.

Він також зазначив, що Енергоатом всіляко сприяє роботі детективів.

"Більше того, на минулому тижні тво президента Енергоатома Петро Котін в ході зустрічі з головою НАБУ виявив зацікавленість в об'єктивних слідчих діях і запевнив у сприянні роботи детективів", - зауважив Слободян.

В агентстві нагадали, що у кінці серпня 2020 року "Енергоатом-Трейдинг", зокрема, реалізував 445,65 тис. МВт-год електроенергії з періодом поставки 1-30 грудня того ж року.

Вартість продажу 432 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження склала 1120 грн/МВт-год при стартовій 1500 грн/МВт-год, зниження ціни - 26%. Ціна продажу 13,65 МВт-год з поставкою 01-07.00 на всі дні склала 996 грн/МВт-год, зниження ціни - 33,6%.

Покупцями ресурсу виступили компанії "Юнайтед енерджи", "Дніпросталь-Енерго", АС та "Укргазресурс".

 

Крім того, "Газопостачальною компанією" Нафтогаз" було реалізовано 36 тис. МВт-год електроенергії з періодом поставки 1-30 вересня 2020 року ціною 948 грн / МВт-год. ​​Стартова ціна становила 1500 грн / МВт-год.

Крім цього, було реалізовано 21,6 тис. МВт-год електроенергії базового навантаження із запропонованих 432 тис. МВт-год з періодом поставки 22-31 серпня. Ціна продажу склала 1154 грн / МВт-год при стартовій 1500 грн / МВт-год, зниження ціни - 23%.

Кабінет міністрів 19 серпня 2020 роки змінив формулу для визначення нижнього рівня продажу ресурсу НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" на ринкових сегментах, дозволивши використовувати при розрахунках не повну, а виробничу собівартість.

За заявами "Енергоатому", що діяла до цього формула, закріплена постановою №694 від 5 серпня 2020 року, робила його електроенергію неконкурентоспроможною на ринку через обмеження до зниження ціни.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb