Гонконг, безпека на Тихому океані та уйгури: Байден провів першу розмову з Сі Цзіньпіном

10 лютого 46 президент США Джо Байден провів першу телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном

Про це йдеться на сайті Білого дому.

Президент США Джо Байден провів першу телефонну розмову з президентом Китаю Сі Цзіньпіном. Формальний приводом розмови стало привітання Сі з китайським новим роком.

В розмові Байден зауважив, що його пріорітетом на посаді буде "захист американської безпеки, процвітання, здоров'я та способу життя, а також вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону".

Байден підкреслив "фундаментальні проблеми" з приводу примусових і несправедливих економічних практик Пекіна, репресій в Гонконзі, порушень прав людини в Сіньцзяні і все більш агресивних дій в регіоні, в тому числі щодо Тайваню.

Читайте також: Байден отримав доступ до інформації про засекречені розмови Трампа з Путіним і вивчатиме їх зміст, - Politico

Два лідери також обмінялися думками щодо протидії пандемії COVID-19 і про спільні проблеми глобальної безпеки в області охорони здоров'я, зміни клімату та запобігання розповсюдження зброї.

"Президент Байден прихильний справі практичних, орієнтованих на результат зобов'язань, коли це просуває інтереси американського народу і наших союзників", - йдеться в заяві Білого дому.

Як пише "Голос Америки", 10 лютого Байден оголосив про формування спеціальної робочої групи у складі Міністерства оборони США. Вона повинна негайно зайнятись переглядом американської військової стратегії щодо загрози з боку Китаю.

Робота групи триватиме чотири місяці. За цей час мають бути напрацьовані шляхи подальшої взаємодії з Китаєм.

Байден додав, що огляд, який буде створений робочою групою, має вирішальне значення у виробленні американської стратегії протистояння китайській загрозі.

"Нам необхідно протистояти зростаючим загрозам, які створює Китай, щоб зберегти мир і захистити наші інтереси в Індо-Тихоокеанському регіоні і в усьому світі", - додав він.

Робоча група повинна буде підготувати свої оцінки і рекомендації з вироблення воєнної стратегії у відношенні Китаю, технологічних питань, організаційної структури та стратегії застосування збройних сил, а також про можливі альянси і двосторонніх оборонних договорах з Пекіном.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо