Інтеграція з енергосистемою ЄС допоможе вирішити системні проблеми енергоринку України

Застосування європейського досвіду регулювання посилить конкуренцію та знизить ціни

Адміністративне втручання з боку регулятора в роботу ринкута та маніпуляції трейдерів. Такі чинники призвели до величезного дефіциту коштів на енергоринку. Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко оцінив накопичені борги на оновленому ринку електроенергії, введеному півтора роки тому в 50 мільярдів гривень. Тоді як на момент запуску заборгованість становила 27 мільярдів. Зіштовхнувшись із з браком ресурсів електростанції почали економити на ремонті. І як наслідок станом на 8 лютого, в період морозів, в аварійному простої перебували 10 енергоблоків теплових електростанцій.

“Звичайно за відсутності планових ремонтів та інвестицій ці блоки зупиняються. Ми намагаємося якомога швидко їх відремонтувати. Вважаю, потрібно подякувати тим фахівцям, які відновлюють роботу енергоблоків у 3-4 рази швидше, аніж це відбувається в регламентному режимі”, - заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Усунути системні негаразди допоможе інтеграція вітчизняної енергосистеми з ЄС — ENTSO-E, кажуть енергетики. Застосування європейського досвіду регулювання посилить конкуренцію та знизить ціни. Синхронизація запланована на 2023 рік.

“Усі спекуляції, маніпуляції, політиканство відійдуть, коли ми почнемо працювати за європейськими правилами. Без цього нас ніхто там не чекає. Усі питання про монополію генеруючих компаній у той момент, коли ми будемо синхронізовані з Європою. Це буде зовсім інший розмір ринку. Сподівають, що європейські регулятори не допустять тих негативних практик, які у нас існували”, - каже Максим Тімченко.

У компанії кажуть, щоб енергосистема країни успішно інтегрувалась в європейський простір необхідно усунути невизначеність в кадровій політиці, зокрема, нарешті призначити міністра енергетики. А ще погасити борги держпідприємства “Гарантований покупець”. Та викорінити адміністративне втручання з боку регулятора в роботу ринку. Також провести лібералізацію тарифів