Раді рекомендували ухвалити два законопроєкти для розвитку ринку землі в Україні

Аграрний Комітет рекомендував парламенту ухвалити два законопроєкти - №2194, який передбачає передачу земель "на місця", та №2195 - про електронні аукціони з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності

Про це повідомляє Урядовий портал.

За словами міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, парламент наблизився до фінішної прямої у прийнятті ключових законів, необхідних у провадженні земельної реформи. Днями Аграрний комітет рекомендував парламенту ухвалити законопроєкти щодо передачі землі "на місця" та електронні аукціони.

"Законопроєкти №2294 про земельну децентралізацію та №2195 про електронні торги - це нова основа для розвитку земельних відносин в Україні та майбутнє ефективної земельної реформи, яка стартує вже 1 липня. Тож я розраховую на підтримку народних депутатів в сесійній залі", - цитує пресслужба слова Лещенка.

Законопроєкт №2194 фіналізує земельну децентралізацію, максимально дерегулює та деконцентрує сферу земельних відносин, усуває корупційні ризики в управлінні земельними ресурсами. За словами Лещенка, законопроєкт має стати новою "земельною Конституцією", яка ліквідує цілий ряд корупційних складових у земельних відносинах і підвищить інвестиційну привабливість.

Водночас ухвалення законопроєкту №2195 дозволить мінімізувати корупційні ризики. Він передбачає прозоре та ефективне користування і розпорядження землями, діджиталізацію і автоматизацію галузі, отримання інформації про земельні торги виключно через електронні аукціони і в режимі реального часу через мережу інтернет, а також створення публічної електронної системи про земельні ділянки.

У пресслужбі нагадали, що законодавчий проєкт земельної реформи містить близько десяти вже прийнятих законів та законопроєктів, які потребують прийняття, та майже сорок підзаконних нормативно-правових актів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb