НБУ перевірятиме банки на дотримання законів про захист прав споживачів

Національний банк України (НБУ) затвердив Положення про визначення порядку нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, нагляд здійснюватиметься у формах безвиїзних та інспекційних перевірок. Відповідальним буде профільний підрозділ регулятора - Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

Зазначається, що перевірки торкнуться у першу чергу тих банків, які мають більший ризик порушення прав споживачів фінансових послуг.

При цьому основними джерелами інформації про можливі порушення будуть звернення споживачів фінансових послуг до НБУ, договори банків з клієнтами, інші документи, інформація на вебсайтах банків та в рекламі, дані з відкритих джерел, а також звітність установ.

Крім того, фахівці НБУ під час здійснення нагляду зможуть запитувати у банків додаткову інформацію, документи чи письмові пояснення. У разі виявлення порушення фахівці регулятора складатимуть довідку про це, а також надаватимуть рекомендації для їх усунення. За порушення законодавства щодо захисту прав споживачів фінпослуг НБУ накладатиме на посадових осіб банку адміністративні стягнення, штрафи та інші заходи впливу.

У пресслужбі зауважили, що такий нагляд дозволить забезпечити розкриття банками повної та достовірної інформації про фінансові послуги клієнтам, аби ті ухвалювали зважені рішення. Крім того, це забезпечить дотримання банками єдиних правил та вимог законодавства про захист прав споживачів фінпослуг і законодавства про рекламу. У підсумку це стимулюватиме банки до відповідальнішої поведінки стосовно споживачів, а також сприятиме захисту прав та інтересів споживачів.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb