РНБО зафіксувала зростання кількості кібератак, пов'язаних з початком вакцинації від COVID-19

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) попередила про зростання кількості фішингових атак, пов'язаних з початком вакцинації від COVID-19 в Україні

Про це у Facebook повідомила пресслужба РНБО.

Згідно з повідомленням, Національний координаційний центр кібербезпеки (НКЦК) при РНБО фіксує активне зростання кількості фішингових атак з використанням теми вакцинації від COVID-19 в Україні.

Зазначається, що на початку пандемії у світі щодня реєструвалося понад 18 млн фішингових повідомлень, пов'язаних з темою COVID-19. Із середини 2020 року їх кількість поступово зменшувалась, а фішингові атаки стали більш направленими, їх тематика змінювалась - від доступності масок і тестів до розробки вакцин.

Так, наприкінці січня НКЦК виявив фішингову кібератаку, спрямовану на українських інтернет-користувачів, основною темою якої був початок вакцинації від COVID-19 в Україні. Під час атаки на популярній хостинговій платформі було створено фейкову веб-сторінку, що імітувала сайт Міністерства охорони здоров'я України. Для розміщення сторінки атакуючі зареєстрували кілька доменів, які нагадували офіційний домен МОЗ - moz.gov.ua. На фейковій сторінці було розміщено інформацію щодо початку 25 січня обов'язкової вакцинації від COVID-19 із пропозицією завантажити файл (документ Word) із подробицями.

При цьому у документ був вбудований шкідливий код, який при відкритті файлу приховано від користувача завантажував та виконував шкідливий скрипт, завдяки якому зловмисники отримували віддалене управління зараженим комп'ютером.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb