Європарламент підтримав закон, який блокує повернення ПриватБанку попереднім власникам, - Шевченко

Європейський парламент привітав ухвалений у травні 2020 року закон про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, який блокує повернення ПриватБанку попереднім власникам

Про це голова Національного банку України Кирило Шевченко написав у Facebook.

"Європейський парламент вітає ухвалений у травні 2020 року закон про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Цей закон посилив стійкість банківського сектору та унеможливив повернення ПриватБанку попереднім власникам", - написав Шевчнко.

Він також запевнив, що НБУ докладе всіх зусиль для захисту законності рішень про націоналізацію ПриватБанку, збереження фінансової стабільності та не допустить втрати коштів платників податків.

Крім того, за словами Шевченка, НБУ планує і надалі сприяти наближенню банківського законодавства України до законодавства Європейського союзу та запровадженню найкращих світових практик функціонування банків. 

Зокрема, наразі регулятор подав на розгляд Верховної Ради України законопроєкт про вдосконалення корпоративного управління у банках, який був погоджений експертами Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Шевченко зазначив, що ухвалення цього законопроєкту стане важливим кроком для подальшого посилення інституційності та незалежності НБУ. Документ підвищує відповідальності органів управління банків за прийняті рішення, він сприятиме прозорості та стабільності діяльності як окремих банків, так і банківської системи вцілому. Законопроєкт також удосконалює та підвищує ефективність системи внутрішнього контролю, у тому числі управління ризиками в українських банках.

Запропоновані норми також запровадять оновлені вимоги щодо структури капіталу та нормативів його достатності у відповідності до директиви ЄС CRD IV та регламенту CRR. Також він дозволить банкам запровадити процеси оцінки достатності внутрішнього капіталу та внутрішньої ліквідності.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb