Піонтковський: У Москві панує настрій "нам плювати". Приниження Борреля – це виклик Заходу

Приниження верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля у Москві – це виклик путінської Росії Заходу

Про це повідомив політолог Андрій Піонтковський у програмі "Студія Захід з Антіном Борковським" на Еспресо.TV.

"Це дуже показовий епізод був із Боррелем у Москві. Адже Москва все це могла дуже добре розрахувати і спрогнозувати. Жозеп Боррель – це такий типовий "Путін Ферштейн!". Приїхав інтелігент у капелюсі до кримінальників, про щось із ними домовитися і пробудити в них розумні почуття й мотиви. Але його піддали неймовірному приниженню на цій спеціально зрежисованій прес-конференції", – заявив Піонтковський.

Політолог наголосив, що своїм ставленням до представника Європейського Союзу Жозепа Борреля Російська Федерація показала своє зухвале до Заходу і всього цивілізованого світу.

"Влада Російської Федерації перегнула. Поведінка росіян не тільки щодо Борреля, а й усього Європейського союзу була надзвичайно зухвалою. Це спричинило відповідну реакцію. Але який висновок ми повинні з цього зробити? Росіяни свідомо йшли на загострення, вони передбачили цю реакцію. Гадаю, що у Москві панує настрій "нам плювати". Вони це продемонстрували своїм відношенням до внутрішніх протестів. Це був повний варіант Білорусі: Лукашенко і Путін однаково показали, що вони будуть опиратися на грубу силу. Якщо треба буде, вони розстрілюватимуть людей", – зазначив спікер.

Андрій Піонтковський додав: "Це виклик Заходу, хороший тест ментальності Кремля. Тим більше, в Україні повинні зробити висновки. Це супроводжується небаченою кампанією на кремлівських каналах погроз Україні з закликами російського Донбасу, возз’єднання і так далі. Не варто виключати і військову провокацію. Тим більше, що про це постійно говорять лідери Лугандонії, вони оголошують, що їх республіки частково окуповані українськими військами і вони хочуть відновити їх у межах Донецької та Луганської областей Української Радянської Соціалістичної Республіки. Не виключено, що такий сценарій розглядається у Кремлі, незважаючи на те, що за сьогоднішнім настроєм американців цей сценарій отримає надзвичайно жорстку відповідь".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb