Привести до ладу статус НАБУ як інституції можна лише шляхом скорочення строку роботи Ситника, - Малюська

Після заяви ексжурналіста Сергія Лещенка, який написав, що ініціатором поправки про звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ став міністр юстиції Денис Малюська, той написав, що підтримує головного антикорупціонера

Про це міністр юстиції Денис Малюська написав у Facebook.

Нагадаємо, 15 лютого стало відомо, що на позачерговому засіданні уряду було підготовлено законопроєкт, яким хочуть звільнити Артема Ситника та призначити іншого директора НАБУ.

Читайте також: Кабмін на позачерговому засіданні ініціював законопроєкт про НАБУ: у ЦПК заявляють про намагання Зеленського звільнити Ситника

Після новини про законопроєкт, прийняття якого означатиме звільнення чинного директора НАБУ, член Наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко заявив, що відповідну поправку на засіданні вніс міністр юстиції.

 За його словами,  Конституційний Суд України визнав неконституційним указ про призначення Ситника директором НАБУ та положення закону про НАБУ в частині участі Президента у доборі і призначенні директора НАБУ.

"Перед урядом стояло завдання прогалину у законі закрити та врегулювати питання статусу НАБУ і його директора", - зазначив Малюська.

Міністр стверджує, що Рада намагалася вирішити колізію законопроєктом №4437.

"У ньому Уряд (задля уникнення будь-яких сумнівів у легітимності директора НАБУ) запропонував на рівні закону надати Артему Ситнику повноваження директора НАБУ до обрання нового директора за новою процедурою. На жаль, №4437 не отримав підтримки у Парламенті", - розповів Малюська.

Згідно з новим законопроєктом, після звільнення Артема Ситника з посади иректора НАБУ, новим в. о. призначать його першого заступника - Гізо Углаву.

"Окреме уточнення: особисто я прекрасно ставлюся до Артема Ситника. Він продемонстрував стійкість та фаховість, якій багато хто може лише позаздрити. І мій фаворит – законопроект №4437, але, як відомо, політика – мистецтво можливого", -запевнив Денис Малюська.

"Якщо привести до ладу статус НАБУ як інституції можна лише шляхом скорочення строку роботи Артема – таку опцію теж не варто відкидати. Тим паче, що у незалежності та неупередженості Гізо Углави як в.о. здається ніхто не сумнівається", - додав він.

Водночас у коментарях під дописом Денис Малюська заявляє главі правління ЦПК Віталію Шабуніну - особисто він не вважає, що перебування Ситника на посаді протирічить Конституції.

Малюська заявив, що питання відставки Ситника було предметом обговорення з МВФ.

Також Малюська проігнорував пряме запитання співзасновника "Демсокири" Антона Швеця, чи він справді вніс положення про звільнення Ситника до законопроєкту. 

 

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо