Транш від МВФ, який є маркером адекватності України, найближчі пів року ми не отримаємо, - Фурса

Коштів від Міжнародного валютного фонду, що є маркером адекватності України для інших фінансових організацій, найближчі пів року не буде

Такий прогноз зробив інвестиційний банків Сергій Фурса у програмі "Тиждень з Марією Гурською" на Еспресо.TV.

"Найближчі пів року, я думаю, ми нічого не отримаємо. А пан Шмигаль в серпні казав, що транш буде у вересні, у вересні казав, що буде в листопаді, в листопаді казав, що в січні. У нього постійно так, що скоро-скоро отримаємо транш. Проблеми ті самі, які були до цього. Це боротьба з корупцією, а саме наступ на антикорупційну інфраструктуру, який здійснюється Офісом президента, Конституційним судом, парламентом. Тобто йде системна руйнація антикорупційних інститутів. А вони вибудовувалися разом з МВФ - це була частина співпраці з МВФ. І, до речі, частина співпраці з Європейським Союзом", - зазначив Фурса.

Експерт наголосив, що позика від Міжнародного валютного фонду можлива лише за умови верховенства права в Україні та бажання влади виконувати умови міжнародних партнерів.

"Друга частина - це судова реформа. Коли ми говоримо про інвестиції в Україну, про відсутність інвестицій: чому не йдуть інвестори? Бо немає верховенства права. Немає верховенства права, бо в нас судді масово живуть в Конча-Заспі. Тому судова система потребує очищення, справжнього очищення. І знову ж таки, це впирається у небажання української влади це робити. Оці дві ключові проблеми, які були відомі й перед тим, як місія приїде, за ними і робили всі прогнози справжні аналітики. Прем’єр-міністр Шмигаль може говорити все що завгодно. Ніхто з аналітиків не чекав, що ми отримаємо гроші", - зауважив інвестиційний банкір.

Сергій Фурса також додав, що Україні критично важливо отримати кошти, адже співпраця з Міжнародним валютним фондом забезпечує доступ до фінансування - це маркер адекватності України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb