Українці отримають січневі платіжки за газ за граничною ціною 6,99 грн/куб.м

Більшість постачальників газу встановили січневу ціну на газ для населення на граничному рівні - 6,99 грн/куб.м

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Згідно з повідомленням, більшість постачальників газу для населення встановили ціну реалізації газу 6,99 грн/куб.м у січні. Таким чином, з 15 лютого населення почне отримувати платіжки за газ за цією ціною.

За словами заступниці керівника Офісу президента Юлії Свириденко, споживачі газу мають право самостійно змінювати постачальника газу.

Вона зазначила, що у структурі ринку газу для населення близько 73% займають природні монополії - газзбути, які почасти є представниками однієї групи. Ще 7-8% займає група компаній НАК "Нафтогаз-України" та решта підприємств.

Так, однією з причин здорожчання вартості газу Свириденко назвала зловживання газзбутів монопольним становищем.

"Збутові компанії, які історично були природними монополіями, почали зловживати своїм домінуючим положенням у розрізі регіонів і встановлювати маржу від 25% до 44% у порівнянні з ціною, яку пропонував НАК "Нафтогаз" як державна компанія", - цитує пресслужба слова Свириденко.

Ще одна причина збільшення сум у платіжках за газ, за її словами, полягає у тому, що споживачі недостатньо активно змінюють постачальника газу на того, що пропонує вигідніші умови. У той же час, вона зазначила, що монополісти створили штучні бар'єри для переходу споживачів - навмисне не вказували всі необхідні для переходу реквізити.

Вона також наголосила, що до питання формування тарифів на газ для населення треба підходити системно, щоб уникнути у подальшому ситуації, коли Кабінет міністрів має регулювати ринок встановленням прайс-кепів (граничних цін - ред.)

"Ми вважаємо, що потрібно активізувати завершення створення повноцінного ринку газу. Також треба посилювати роль регуляторів – Антимонопольного комітету, НКРЕКП – та усунути перешкоди для споживачів у процесі зміни постачальника газу… Ціна природного газу має встановлюватися в ринковий спосіб, постачальники мають конкурувати за споживача", – зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, державі також дуже важливо мати клієнтську базу споживачів газу, для того, аби оперативно реагувати на потреби вразливих споживачів шляхом матеріальної допомоги. Вона зазначила, що влада працюватиме над тим, щоб у наступний опалювальний період увійти без надмірного державного регулювання цін, а мати вільний і конкурентний ринок газу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb